Sunday, February 18, 2007
Meşgul sesi tarih oluyor
Şirketlerin, abonelerin meşgule düşmesini engellemek için yeni baz istasyonu kurmaları zorunlu hale getiriliyor.
GSM mobil telefon hizmetlerinde hizmet kalitesi yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmecilere para cezası uygulanmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre abonelerine kaliteli hizmet veremeyen şirketlere ceza kesilecek. Şirketler, arama blokaj değeri için yüzde 5, arama başarısızlığı için de yüzde 2 limit değerlerini aşmayacak şekilde her türlü önlemi almakla yükümlü olacak.
ARAMA BAŞARISIZLIĞINDA CEZA
Cezaları belirleyen tebliğ, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak. Herhangi bir yerleşim yerinde, arama başarısızlık ve arama blokaj değerlerinden biri veya her ikisinde limit aşımı olması durumunda o yerleşim yeri için hizmet kalitesi yükümlülüğü yerine getirilmemiş sayılacak. Ardından da bir defaya mahsus olmak üzere yazılı olarak uyarılacak.
Zaman
Bilinçli internet için öneriler
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), resmi internet sitesinde hizmete giren sayfasında çocukları internetin olumsuz etkilerinden ve bu yolla görebilecekleri zararlardan korumayı amaçlıyor.
Üst Kurulun “www.rtuk.org.tr” adresindeki resmi internet sitesinde “Çocukların güvenli internet kullanımı” başlığı altında oluşturulan sayfalarda hem ebeveynler hem de çocuklar için öneriler yer alıyor. Sitede güvenli internet kullanımına ilişkin bilgi alınabilecek başka internet adresleri ile bu konuda gerçekleştirilmiş araştırmalara ulaşma olanağı da sağlanıyor.
Ebeveynler için hazırlanan ve “İletişim özgürlüğü içinde yer alan internet kullanımında da dikkat etmemiz gereken kurallar, çocukların internetten güvenli bir şekilde yararlanmalarını sağlamak açısından önem taşımaktadır” denilen bölümde yer verilen önerilerden bazıları şöyle:
Her şeyden önce çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olunuz. Çocuğunuzun arkadaşları, zevkleri, korkuları, sevdikleri ve sevmedikleri konular hakkında bilgi sahibi olunuz. Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylaşabileceği güvenini veriniz. Sizin yetersiz kaldığınız konularda uzmanlardan yardım alınız.
Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.
Çocuğunuzun internette kalma süresine ve bilgisayar kullanma süresine mutlaka kısıtlama getiriniz.
Her konuda olduğu gibi, bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi birer örnek olunuz. Bilinçli ve güvenli internet kullanım kurallarını öğreniniz ve uygulayınız.
Çocuğunuzla ve okul öğretmenleriyle birlikte çocuğunuzun yaşına uygun ve güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyiniz. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın ‘sık kullanılanlar’ bölümüne kaydediniz. Böylece bu sitelere giriş işlemi daha kolay olacaktır.
İnternette mümkünse çocuğunuzla birlikte gezininiz.
Çocuğunuzun internet kullanımını sık sık denetleyiniz. Hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz. Mümkünse sohbet ortamlarındaki arkadaşlarını tanımaya çalışınız.
Gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edininiz.
Çocuğunuza sizin izniniz olmaksızın, kendi adresini, okulunun adını, telefon numaranızı, ebeveyninin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgileri internet sohbet ortamında kimseye vermemesi gerektiğini öğretiniz.
Çocuğunuza, internet ortamında yeni tanışılan kişilerin her zaman kendileri ile ilgili doğru bilgiler vermeyebileceği, kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatınız.
Çocuğunuza, size sormadan internet ortamında alış veriş yapmaması gerektiğini, istenilen kredi kart numaraları bilgilerini vermemesini öğretiniz.
İnternet sohbetlerinde onlardan yapmamaları gereken ya da onları rahatsız eden bir davranışta bulunmalarını isteyenler olduğu takdirde, sohbeti bırakarak hemen size haber vermesini ve olayı anlatmasını isteyiniz. Çocuğunuzun size güvenmesini sağlayınız. Çocuğunuza kızmayınız, korkutmayınız. Çocuğunuza her konuda destek vereceğinizi hissettiriniz.
Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarıyla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmamalarını anlatınız. Günlük hayatta olduğu gibi, internette de kötü ve kaba kelimeler kullanmamalarını, kibar ve güzel bir dil kullanmalarını isteyiniz.
Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmenin saldırgan bir ifade tarzı olarak anlaşılabileceğini, bu tür iletişimden uzak durulması gerektiğini öğretiniz.
ÇOCUKLARA ÖNERİLER
RTÜK’ün sitesinde güvenli internet kullanımına yönelik olarak çocuklara yönelik önerilerden bazıları ise şunlar:
Bilgisayarın önünde uzun süreli hareketsiz kalmayın, kambur oturmayın; sırtınızı destekleyecek bir sandalye veya oturma alanı seçin. Işıksız ortamda bilgisayar kullanmayın.
İnternette mümkünse ailenizle birlikte gezinin. Eğer aileniz müsait değilse, sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin.
Ziyaret ettiğiniz sitenin ‘güvenlikle ilgili sorularını’ dikkatlice okuyun, sitenin sizden istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenin ve ailenize danışarak sizden istenilen bilgileri verin. Ailenizin onayı olmaksızın resminizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vermeyin.
İnternet kullanıcı adınızı ve şifrenizi ailenizin dışında hiç kimseye vermeyin.
İnternet ortamında, sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz internet ortamından çıkın ve ailenize haber verin.
İnternet ortamında yeni tanıştığınız kişiler her zaman sizin yaşınızda olmayabilir. Kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili sizi yanıltabilirler. İlk defa karşılaştığınız yeni mesaj ve kişileri mutlaka ailenize gösteriniz.
İnternet sohbetlerinde biri sizden yapmamanız gereken ya da sizi rahatsız eden bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti bırakıp hemen ailenize haber verin ve olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır.
İnternet sitelerinden bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlar ve içerikler hakkında ailenize haber verin, lütfen onların izni olmaksızın bu işlemleri yapmayın.
İnternet ve bilgisayar evinizde ya da okulunuza yoksa ve interneti başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmayınız.
Vista elde kaldı
Microsoft'un yıllardır üstünde çalıştığı Vista adlı yeni nesil Windows'un satışları aynı dönemdeki XP satışlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 40 oranında geri kaldı.
Dolar olarak bakıldığında Vista gelirleri XP gelirlerine göre yüzde 30 düşük seyrediyor. 207 dolarlık ortalama Vista'nın satış fiyatının Windows XP'den yüzde 66 yüksek olması da göz önüne alındığında Microsoft İcra Kurulu Başkanı Steve Ballmer'ın ABD Borsası'na verdiği 'Vista satış tahminlerinizi geriye çekin' uyarısı anlam kazandı.
Diğer yandan Office setinin yeni sürümüyse bir önceki 2003 sürümüne oranla iki kat fazla satıyor.
Radikal
Görüntülü telefonlar geliyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,görüntülü telefon dönemini başlatacak 3'üncü nesil lisanslarla ilgili çalışmaların bu yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.
Lisansların açılmasına ilişkin yetkilendirme planının Bakanlar Kurulu
tarafından kabul edildiğini hatırlatan Yıldırım,bundan sonraki sürecin ihale
aşaması olduğunu söyledi.
Görüntülü telefonlarla ilgili 4 lisans verilmesinin planlandığını,3 lisans için ihaleye çıkılacağını bildiren Yıldırım,şunları söyledi:''Bu yıl içinde tamamlanacağını öngörüyoruz.Zannederim yıl sonuna kadar işlemler tamamlanacak.Bunların bir asgari bedeli var.Onun üzerinden frekans ihalesi yapılacak,fazla veren kazanacak.Şu an taban aşağı yukarı 500 milyon YTL'ye karşılık geliyor.Bunun üzerinden artırım olacak.Böylece 3 lisans versek, mesela 2 milyar YTL'lik kazanç elde edilecek.''
İhalenin ardından lisans alan firmalara altyapılarını tamamlamaları için
süre tanınacağını da bildiren Yıldırım,sistemin ondan sonra devreye gireceğini söyledi.
Yeni sistemin sadece görüntülü bir telefon olarak algılanmaması gerektiğini,
sistemle birlikte bir çok teknolojik yeniliğin de hizmete gireceğini ifade eden
Yıldırım,şöyle dedi:''Bunun önemi sadece ses veya görüntü işlemi değil,bir bilgisayardan beklediğiniz,bir bilgisayarla yaptığınız ne işlem varsa onları bu tür telefonlar ile yapabiliyorsunuz.Telefon aynı zamanda sizin bir yol rehberiniz, navigatör...Bir televizyon,mesela maçların naklen yayınlarını,filmi buradan izleyebileceksiniz.24 saatlik bir yardımcı gibi çalışacak.3'ncü nesil esprisi de bu...''
Lisans ihalelerinin önemli bir kaynak sağlayacağını belirten Yıldırım,ancak rakamlarda makul olunacağını söyledi.Başka ülkelerde bir kaç yıl önce yapılan ihalelerin büyük rakamlara ulaştığını ifade eden Yıldırım,''Sonra ekonomik olmadığı ortaya çıktı ve lisanlar bedava geri verildi.Biz aynı hatayı yapmayacağız.Makul olacak,hem kamu hem vatandaş kazanacak'' diye konuştu.
Cep'ten film ve maç dönemi
Televizyonu 'cep'e sığdıran teknoloji olarak tanımlanan 3. nesil (3G) GSM hizmetlerinin hayata geçirilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıktı. 6 ay içinde çıkılacak ihaleyle en az dört şirkete üçüncü nesil lisans yetkisi verilecek.
Bu sayede Hazine'nin kasasına girecek miktarın 1 milyar Euro'yu aşması bekleniyor. GSM operatörleri; Turkcell, Telsim ve Avea 3G'ye uyumlu altyapı hizmetlerini bir yıl öncesinden tamamladıklarını belirterek, söz konusu hizmete bir an önce geçilmesini istiyor.
3G neler getirecek?
Cep telefonundan görüntülü konuşma yapılabilecek.
Televizyon izlenebilecek.
İnternete ADSL gibi geniş banttan bağlanılacak.
Film ve müzik klipleri 'cep'e çok daha hızlı indirilebilecek.
E-devlet hizmetlerine mobil olarak da erişilebilecek.
İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek.
Veri indirme ücretleri mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olacak ve hız artacak.
Zaman
Subscribe to:
Posts (Atom)